top of page

Stiltedag: vernieuwing

Stiltedag

Donderdag 16 februari 2023

09:30 - 20:30u

locatie:

De Buurtsteeg 7, Maarn

www.bluebeetle.nl

20 plekken beschikbaar

Aanmelden (tot 2 februari) via lbijldevroe@outlook.com

Ik ga vanaf 2 februari zelf voor 10 dagen de stilte in, daarom na 2 februari aanmelden bij Rowan van Mullem:

r.mullem@hotmail.nl

Uiterlijk een week van tevoren laten we weten of er genoeg aanmeldingen zijn en de dag doorgaat.

Er wordt een vers biologisch-vegetarische lunch en avondmaal verzorgd

Kosten:

125 EUR (incl BTW) (als je het privé betaalt)

250 EUR (excl BTW) (als je bedrijf het betaalt/ opleidingsbudget)

-

OVER DE DAG:

In de natuur, de stilte in.

Op een prachtige bosrijke locatie in Maarn begeleid ik op 16 februari een stiltedag.

 

De dag zal in het teken staan van vernieuwing

 

Er zijn in ons leven altijd twee gelijktijdige stromen of lagen aanwezig. De laag van continuïteit - essentieel voor zekerheid en orde in ons leven en ‘brood op de plank,’ en, gelijktijdig, subtieler en minder tastbaar: de stroom van vernieuwing.

Als we te lang geen aandacht besteden aan vernieuwing maar ons slechts blijven richten op de continuïteit gaat het leven steeds doffer aanvoelen. Er is immers geen wezenlijke vernieuwing meer, want je blijft gericht op ‘dat wat je al kent’ en je komt zo in voortdurende routine terecht (de welbekende sleur). Vandaar dat het van belang is - wil je een levend leven leiden - regelmatig aandacht te besteden aan die subtiele levensstroom van vernieuwing.

 

De natuur, en specifiek de seizoenen, kunnen ons leren dat vernieuwing cyclisch van aard is: elk jaar is een opeenvolging van nieuwe creatie (of geboorte) in de lente, vervolgens is er ontwikkeling en vol worden tijdens de zomer, dan een tijd van rijping in de herfst en uiteindelijk vervolmaking en voleinding de winter. De her- en vernieuwing die daarop volgt tijdens de lente bouwt voort op het vorige jaar, op de winter. De oude bladeren zijn weer voedsel voor volgende groei. De bosrijke omgeving in Maarn waar de stiltedag plaatsvindt, helpt om dit cyclische ritme van vernieuwing dieper in ons eigen leven te ervaren - en laten we nou net in de maand van vernieuwing en nieuw begin zitten.

 

De stilte is de achtergrond waartegen we naar de vernieuwing kijken. De stilte helpt de ruis van het dagelijks bestaan (de stroom van continuïteit) te doen zakken, en creëert helderheid om de subtiele, haast tedere vernieuwing te kunnen ervaren die vrijwel altijd onbewust groeit. Door hier aandacht aan te besteden en er zo bewust van te worden, maak je ruimte voor deze vernieuwing: een soort bedding waarin het steviger kan wortelen in je bestaan.

 

Gedurende de dag zal ik via verschillende teksten, gedichten en meditaties steeds dieper ingaan op dit cyclische ritme van vernieuwing en stilstaan waar we op dat moment, in februari, zijn. Er zal ook meer dan genoeg ruimte en tijd zijn om (1 op 1) vragen te stellen of met mij in gesprek te gaan - het is dus niet ‘verplicht’ om een hele dag stil te zijn, maar dat mag natuurlijk wel.

Neem vooral ook een opschrijfboekje mee waarin je mogelijke eerste vormen van vernieuwing kan opschrijven, of andere gedachtes en inzichten die voorbij komen waaien.

 

Essentieel is dat deze dag voornamelijk een dag van ruimte voor jezelf is. Hoe je deze wilt gebruiken, is aan jou. Of je nou lange wandelingen door het bos wilt maken, de hele dag in stilte of meditatie door wilt brengen, of juist met mij in gesprek wilt gaan over vragen die je hebt: het is aan jou. 

En, persoonlijk: 

 

Voor mijzelf gelden stiltedagen als een van de meest verkwikkende en verhelderende momenten van het jaar. 

 

Zeven jaar geleden beleefde ik mijn eerste stiltedag en deze gaf mij zo’n enorme rust, helderheid en inzicht dat ik sindsdien elk jaar stiltedagen volg en ook regelmatig naar 7 of 10-daagse stilte/ meditatie retraites ga en sinds enkele jaren ook stiltedagen begeleid.

 

Het blijkt echt simpel te zijn: door af en toe uit ‘het nieuwe’ te stappen, zonder nieuwe impulsen, is er tijd ‘het oude’ op orde te krijgen. Vaak brengt dit een enorme helderheid en daarmee rust met zich mee. Alsof alle to-do’s gedaan zijn, het huis opgeruimd, het huiswerk af. Zelfs als de stiltedag valt binnen een drukke periode. De prioriteiten worden zichtbaar, het overbodige ook, met als gevolg dat het een stuk simpeler wordt keuzes te maken.

Daarnaast vind ik het gewoon ontzettend fijn om een dag gezamenlijk in stilte door te brengen. Een diep gevoel van ontspanning en van verbondenheid maakt zich altijd wel, ergens op de dag, van mij meester.

Over mezelf:

Ik ben filosoof en afgestudeerd in toegepaste ethiek en bestudeer Oosterse filosofie (voornamelijk het taoïsme en het boeddhisme) in combinatie met het Westerse denken en hoe dit toe te passen in de levenspraktijk in de zoektocht naar een vervuld leven.

Ik begeleid binnen deze onderwerpen groepen en organisaties en maak podcasts, begeleid stiltedagen en maak daarnaast verscheidene programma’s die raken aan filosofie, natuur en samenleving.

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn reilen en zeilen kan je hier mijn nieuwsbrief lezen.

Ook werk ik veel samen met ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Meer over onze samenwerking en programma’s onder deze link.

 

Programma:


09.30 uur:    Ontvangst

10.00 uur:     Introductie over ‘vernieuwing’, inwijding in de stilte

11.00 uur:     Vrije tijd in stilte (ruimte voor vragen)

12.30 uur:     Gezamenlijke meditatie

13.00 uur:     Lunch (en daarna ruimte voor vragen)
15.00 uur:     Verdieping op ‘vernieuwing’ en meditatie
16.00 uur:     Vrije tijd in stilte (ruimte voor vragen)
18.00 uur:     Gezamenlijke meditatie
18.30 uur:     Diner (en daarna ruimte voor vragen)
20.00 uur:    Gezamenlijke afronding
20.30 uur:     Einde

 

Aanmelden via lbijldevroe@outlook.com  

Ik ga vanaf 2 februari zelf voor 10 dagen de stilte in, daarom na 2 februari aanmelden bij Rowan van Mullem:

r.mullem@hotmail.nl

Uiterlijk een week van tevoren laten we weten of er genoeg aanmeldingen zijn en de dag doorgaat.

Er wordt een vers biologisch-vegetarische lunch en avondmaal verzorgd.

 

Daarnaast is er altijd een gratis plek, voor als je geen budget hebt of als je iemand weet zonder budget die je het gunt om mee te doen.

 

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden

en is toch vol van rust voor ziel en zinnen

die druppelt zacht en ongemerkt naar binnen

tot in ons hart een zilv'ren toon gaat luiden

gelijk met haar. Als we dan weer beginnen

te denken aan wereld-dingen en ze te duiden

merken we dat een kracht, als die van kruiden

in ons gekomen is en ons kalm doet minnen.

 

Er zijn nu veel, die dit geluid nooit horen:

zij missen het aandachtige en het tere

als wie als kind geen moeder heeft gehad.

 

Maar de tijd die komt zal mensen weer leren

gelukkig te zijn onder haar akkoorden

en drijven uit hun bloed de koorts der stad.

 

De nieuwe geboort (1903)

 

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk

bottom of page