top of page

Stiltedag: woensdag 19 juni

image0.jpeg

Stiltedag

Woensdag 19 juni

09:30u - 20:30u

locatie:

De Buurtsteeg 7, Maarn

www.bluebeetle.nl

12 plekken beschikbaar

Aanmelden via post@louisbijldevroe.com

 

Kosten:

190 EUR (incl BTW als je het privé betaalt, ex BTW voor ZZP)

Mocht je dit nou niet kunnen betalen, laat het me weten, daar komen we wel uit.

-

In de natuur, een dag de stilte in.

Over de stiltedag:

 

De natuur, en specifiek de seizoenen, kunnen ons leren dat het leven cyclisch van aard is: elk jaar is een opeenvolging van nieuwe creatie (of geboorte) in de lente, vervolgens is er ontwikkeling en vol worden tijdens de zomer, dan een tijd van rijping in de herfst en uiteindelijk vervolmaking en voleinding de winter. De her- en vernieuwing die daarop volgt tijdens de lente bouwt voort op het vorige jaar, op de winter. De oude bladeren zijn weer voedsel voor volgende groei. Dit geldt niet alleen voor de ‘natuur buiten ons’, maar is net zo goed van toepassing op en in onszelf. Door met regelmaat stil te staan bij dit cyclische ritme kan je dit ritme ook steeds beter in jezelf gaan ervaren; vandaar ook deze stiltedagen.

 

Deze stiltedag zal in het teken staan van het ‘vol zijn’ in de zomer, het gaat over het ‘hoogtepunt van het jaar’ - de langste dag van het jaar, 21 juni, is slechts twee dagen na deze dag. En daarnaast gaat het er ook gewoon om ruimte te maken, te genieten en bewust deze volheid, de warmte en het licht van deze tijd te ervaren.

 

Over (19) juni:

Een jaar is als een ademhaling. Het prilste begin van de inademing begint net na 21 december, de kortste, donkerste dag. Dan vult het jaar zich weer met licht tot het op knappen staat en er geen licht meer bij kan, het is dan 21 juni, en dan, na een korte pauze, is er weer de uitademing.

Hoe meer ik de seizoenen volg, hoe dichter ik dit natuurlijke ritme in mijn leven ervaar. Iets wat mij de afgelopen jaren opviel waren de weken rond en na 21 juni. Ik ervaarde die enorme volheid: al die maanden van opbouw van energie, licht, creatie en ontwikkeling vanaf 21 december opgebouwd, zijn aanwezig in deze tijd. Het is een geweldig moment om deze volheid even volledig toe te laten, totaal te omarmen, er niets mee te hoeven, maar er even in te baden. De ontspanning na 6 maanden inademen. Ahhh. Even niks.

In rust, stilte en vooral ook lichtheid is er deze dag alle ruimte en tijd om je vrije geest te laten zweven en te dromen over alles wat mogelijk is en wat wil gebeuren

Tegelijkertijd kan je in alle rust kijken naar datgene wat je los kan laten.

Een dag om te genieten van de volheid van het bestaan, zonder iets ermee te moeten. 

Het is gewoon zoals het is, en het kan een bevrijdende ervaring zijn je hieraan over te geven, alles te laten.

Dit is ook wat stilte en meditatie je kan leren.

Geen streven meer, geen doelmatigheid.

Deze dag is hiermee een mogelijkheid alles te laten zijn zoals het is, en daarin te verwijlen.

Het wonderlijke is: in die ruimte nestelt zich vaak op een onderbewust niveau weer een nieuw zaadje dat ergens in het najaar uit wil komen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is ‘laten.’

Deze dag is daarmee vooral; ruimte, licht en ‘laten’. 

 

Gedurende de dag zal ik via verschillende teksten, gedichten en meditaties steeds dieper ingaan op dit thema en het cyclische ritme van ons bestaan. Er zal ook ruimte zijn om, mocht je daar behoefte aan hebben, vragen te stellen - het is dus niet ‘verplicht’ om een hele dag stil te zijn.

 

Neem vooral ook een opschrijfboekje mee als je die voorbij waaiende inzichten wil opschrijven.

 

Essentieel is dat deze dag voornamelijk een dag van ruimte voor jezelf is. Hoe je deze wilt invullen is aan jou. Of je nou lange wandelingen door het bos wilt maken, de hele dag in stilte of meditatie door wilt brengen, of juist met mij in gesprek wilt gaan over vragen die opkomen: het is aan jou.

Over stilte:

 

Een dag zonder praten, zonder telefoon, zonder enige afleiding. 

De kracht van stilte zit hem ten eerste daarin: geen afleiding.

 

Doordat je (bijna) geen nieuwe informatie meer tot je krijgt, heb je minder om op te kauwen, waardoor je - ook door enkele begeleide meditaties - steeds minder afgeleid bent, minder in je hoofd zit, minder gehaast wordt en tot rust komt. 

 

Stilte brengt soms, vooral in het begin, ook rumoer met zich mee. Dit is onze verslaving aan gedachten, aan doen. Zonder afleiding komt alles wat op de achtergrond speelt, meer naar de voorgrond toe. Dit kan confronterend zijn, maar kan ook nieuwe inzichten opleveren. Als een glas water met zand erin dat geschud wordt en vervolgens neergezet: het zand dwarrelt naar beneden en landt op de bodem; het water wordt weer helder. Vaak is dat wat er gebeurt: bewust worden van het feit dat je geschud bent, dan wat dwarrelen, tot rust komen en met een hernieuwd en helder perspectief weer de wereld in.

De dag bestaat uit enkele begeleide meditaties en genoeg tijd om te wandelen in het bos, in de tuin, of gewoon uit te rusten, op een bank, rond het vuur, in een yurt, wat je wilt. Er wordt een vers biologisch-vegetarische lunch en avondmaal verzorgd.

En, persoonlijk: 

 

Voor mijzelf gelden stiltedagen als een van de meest verkwikkende en verhelderende momenten van het jaar. 

 

In 2016 beleefde ik mijn eerste stiltedag en deze gaf mij zo’n enorme rust, helderheid en inzicht dat ik sindsdien elk jaar stiltedagen volg en ook regelmatig naar 7 of 10-daagse stilte/ meditatie retraites ga en sinds enkele jaren ook stiltedagen begeleid.

 

Het blijkt echt simpel te zijn: door af en toe uit ‘het nieuwe’ te stappen, zonder nieuwe impulsen, is er tijd ‘het oude’ op orde te krijgen. Vaak brengt dit een enorme helderheid en rust met zich mee. Alsof alle to-do’s gedaan zijn, het huis opgeruimd, het huiswerk af. Zelfs als de stiltedag valt binnen een drukke periode. De prioriteiten worden zichtbaar, het overbodige ook, met als gevolg dat het een stuk simpeler wordt keuzes te maken.

Daarnaast vind ik het gewoon ontzettend fijn om een dag in stilte door te brengen. Een diep gevoel van ontspanning maakt zich altijd wel, ergens op de dag, van mij meester.

Over mezelf:

Ik ben filosoof en afgestudeerd in toegepaste ethiek. Ik bestudeer vooral Oosterse filosofie (voornamelijk het taoïsme en het boeddhisme) in combinatie met het Westerse denken en hoe dit toe te passen in de levenspraktijk in de zoektocht naar een vervuld leven.

Binnen deze onderwerpen begeleid ik mensen, groepen en organisaties en maak ik podcasts, begeleid stiltedagen en maak daarnaast verscheidene programma’s die raken aan filosofie, natuur en samenleving.

Als je op de hoogte wil blijven van mijn reilen en zeilen kan je hier mijn nieuwsbrief lezen.

Programma:


09.30 uur:    Ontvangst

10.00 uur:     Introductie, inwijding in de stilte

11.00 uur:     Vrije tijd in stilte

12.45 uur:     Gezamenlijke meditatie

13.30 uur:     Lunch
15.30 uur:     Verdieping en meditatie
16.30 uur:     Vrije tijd in stilte
18.30 uur:     Gezamenlijke meditatie
19.00 uur:     Diner

20.00 uur:    Afronding

20.30 uur:    Einde

 

Aanmelden via post@louisbijldevroe.com

 

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden

en is toch vol van rust voor ziel en zinnen

die druppelt zacht en ongemerkt naar binnen

tot in ons hart een zilv'ren toon gaat luiden

gelijk met haar. Als we dan weer beginnen

te denken aan wereld-dingen en ze te duiden

merken we dat een kracht, als die van kruiden

in ons gekomen is en ons kalm doet minnen.

 

Er zijn nu veel, die dit geluid nooit horen:

zij missen het aandachtige en het tere

als wie als kind geen moeder heeft gehad.

 

Maar de tijd die komt zal mensen weer leren

gelukkig te zijn onder haar akkoorden

en drijven uit hun bloed de koorts der stad.

 

De nieuwe geboort (1903)

 

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk

 

bottom of page