top of page

Stiltedag: vrijdag 15 december

Tree in Snow

Stiltedag

Vrijdag 15 december

09:30 - 20:30u

locatie:

De Buurtsteeg 7, Maarn

www.bluebeetle.nl

15 plekken beschikbaar

Aanmelden via post@louisbijldevroe.com

 

Kosten:

190 EUR (incl BTW) (als je het privé betaalt)

275 EUR (excl BTW) (als je bedrijf het betaalt/ opleidingsbudget)

Mocht dit nou te duur voor je zijn, laat het me weten, daar komen we wel uit. 

-

In de natuur, de stilte in.

Op een prachtige bosrijke locatie in Maarn begeleid ik op vrijdag 15 december een stiltedag.

Over de stiltedag:

 

De natuur, en specifiek de seizoenen, kunnen ons leren dat het leven cyclisch van aard is: elk jaar is een opeenvolging van nieuwe creatie (of geboorte) in de lente, vervolgens is er ontwikkeling en vol worden tijdens de zomer, dan een tijd van rijping in de herfst en uiteindelijk vervolmaking en voleinding de winter. De her- en vernieuwing die daarop volgt tijdens de lente bouwt voort op het vorige jaar, op de winter. De oude bladeren zijn weer voedsel voor volgende groei. Dit geldt niet alleen voor de ‘natuur buiten ons’, maar is net zo goed van toepassing op en in onszelf. Door met regelmaat stil te staan bij dit cyclische ritme kan je dit ritme ook steeds beter in jezelf gaan ervaren; vandaar ook deze stiltedagen.

 

Deze dag van stilte kan een moment van reflectie zijn. Stilte helpt ons terug te keren naar het midden, het centrum, het hart. Alleen in stilte hoor je het geweten spreken - een manier om je te bezinnen ‘waarom je ook alweer doet wat je doet.’ Als je van daaruit handelt, ‘komt het goed’, je handelt immers niet vanuit eigenbelang, maar vanuit je hart, je geweten.

 

Een dag dus om bewust te blijven van dit midden, of het te (her)vinden.

Over deze stiltedag:

 

Deze stiltedag zal in het teken staan van de kortste dagen van het jaar, de winter, de nacht van het jaar. Een tijd van uiterlijke rust, maar innerlijke groei. Het is als het moment na elke uitademing: absolute verstilling, en vanuit die stilte komt de volgende ademhaling weer voort. Anders gezegd, uit het boek ‘leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt:

 

‘De zaden die in de herfst in de aarde zijn gevallen, worden in hun rust gezuiverd; in de aarde bouwt zich de energie op die straks nodig is voor de groei. Maar nu is het nog stil.’

 

En het is die zuiverende stilte waar we samen in zullen verblijven en waar we op die manier extra aandacht aan zullen besteden. December is wat dat betreft een bijzonder en ideaal moment voor een stiltedag; de stilte buiten versterkt de innerlijke stilte.

 

Gedurende de dag zal ik via verschillende teksten, gedichten en meditaties steeds dieper ingaan op dit thema en het cyclische ritme van ons bestaan. Er zal ook ruimte zijn om, mocht je daar behoefte aan hebben, 1 op 1 vragen aan mij te stellen of met mij in gesprek te gaan - het is dus niet ‘verplicht’ om een hele dag stil te zijn.

 

Neem vooral ook een opschrijfboekje mee als je voorbij waaiende inzichten wil opschrijven.

 

Essentieel is dat deze dag voornamelijk een dag van ruimte voor jezelf is. Hoe je deze wilt gebruiken, is aan jou. Of je nou lange wandelingen door het bos wilt maken, de hele dag in stilte of meditatie door wilt brengen, of juist met mij in gesprek wilt gaan over vragen die opkomen: het is aan jou.

Over stilte:

 

Een dag zonder praten, zonder telefoon, zonder enige afleiding. 

De kracht van stilte zit hem ten eerste daarin: geen afleiding.

 

Doordat je (bijna) geen nieuwe informatie meer tot je krijgt, heb je minder om op te kauwen, waardoor je - ook door enkele begeleide meditaties - steeds minder afgeleid bent, minder in je hoofd zit, minder gehaast wordt en tot rust komt. 

 

Stilte brengt soms, vooral in het begin, ook rumoer met zich mee. Dit is onze verslaving aan gedachten, aan doen. Zonder afleiding komt alles wat op de achtergrond speelt, meer naar de voorgrond toe. Dit kan confronterend zijn, maar geeft daarmee ook nieuwe inzichten. Als een glas water met zand erin dat geschud wordt en vervolgens neergezet: het zand dwarrelt naar beneden en landt op de bodem; het water wordt weer helder. Vaak is dat wat er gebeurt: bewust worden van het feit dat je geschud bent, dan wat dwarrelen, tot rust komen en met een hernieuwd en helder perspectief weer de wereld in.

De dag bestaat uit enkele begeleide meditaties en genoeg tijd om te wandelen in het bos, in de tuin, of gewoon uit te rusten, op een bank, rond het vuur, in de yurt waar we zullen mediteren, wat je wilt. Er wordt een vers biologisch-vegetarische lunch en avondmaal verzorgd.

En, persoonlijk: 

 

Voor mijzelf gelden stiltedagen als een van de meest verkwikkende en verhelderende momenten van het jaar. 

 

Zeven jaar geleden beleefde ik mijn eerste stiltedag en deze gaf mij zo’n enorme rust, helderheid en inzicht dat ik sindsdien elk jaar stiltedagen volg en ook regelmatig naar 7 of 10-daagse stilte/ meditatie retraites ga en sinds enkele jaren ook stiltedagen begeleid.

 

Het blijkt echt simpel te zijn: door af en toe uit ‘het nieuwe’ te stappen, zonder nieuwe impulsen, is er tijd ‘het oude’ op orde te krijgen. Vaak brengt dit een enorme helderheid en daarmee rust met zich mee. Alsof alle to-do’s gedaan zijn, het huis opgeruimd, het huiswerk af. Zelfs als de stiltedag valt binnen een drukke periode. De prioriteiten worden zichtbaar, het overbodige ook, met als gevolg dat het een stuk simpeler wordt keuzes te maken.

Daarnaast vind ik het gewoon ontzettend fijn om een dag in stilte door te brengen. Een diep gevoel van ontspanning maakt zich altijd wel, ergens op de dag, van mij meester.

Over mezelf:

Ik ben filosoof en afgestudeerd in toegepaste ethiek. Ik bestudeer vooral Oosterse filosofie (voornamelijk het taoïsme en het boeddhisme) in combinatie met het Westerse denken en hoe dit toe te passen in de levenspraktijk in de zoektocht naar een vervuld leven.

Binnen deze onderwerpen begeleid ik mensen, groepen en organisaties en maak ik podcasts, begeleid stiltedagen en maak daarnaast verscheidene programma’s die raken aan filosofie, menszijn, natuur en samenleving.

Als je op de hoogte wil blijven van mijn reilen en zeilen kan je hier mijn nieuwsbrief lezen.

Ook werk ik veel samen met ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Meer over onze samenwerking en programma’s onder deze link.

Programma:


09.30 uur:    Ontvangst

10.00 uur:     Introductie, inwijding in de stilte

11.00 uur:     Vrije tijd in stilte (ruimte voor 1 op 1 gesprek)

12.45 uur:     Gezamenlijke meditatie

13.30 uur:     Lunch (ruimte voor 1 op 1 gesprek)
15.30 uur:     Verdieping en meditatie
16.30 uur:     Vrije tijd in stilte (ruimte voor 1 op 1 gesprek)
18.30 uur:     Gezamenlijke meditatie
19.00 uur:     Diner

20.30 uur:     Einde
 

 

Aanmelden via post@louisbijldevroe.com

Mocht de stiltedag te duur voor je zijn, laat het me weten, daar komen we wel uit.

 

Sometimes 

 

Sometimes

if you move carefully

through the forest

 

breathing

like the ones

in the old stories

 

who could cross

a shimmering bed of dry leaves

without a sound, 

 

you come

to a place

whose only task

 

is to trouble you

with tiny

but frightening requests

 

conceived out of nowhere

but in this place

beginning to lead everywhere.

 

Requests to stop what

you are doing right now,

and

 

to stop what you

are becoming

while you do it,

 

questions

that can make

or unmake

a life,

 

questions

that have patiently

waited for you,

 

questions

that have no right

to go away.

David Whyte

 

 

 

bottom of page