top of page

Groep: leven en werken in het ritme van de seizoenen

IMG_7860.jpeg

Sinds een aantal jaar bestudeer ik de verschillende seizoenen en wat dit voor ons als mens betekent. Hiervoor gebruik ik de filosofie van Jaap Voigt - een belangrijke leermeester in mijn leven - die hij heeft beschreven in zijn boek ‘leven en werken in het ritme van de seizoenen’. 

 

Deze denkwijze, die op zijn beurt weer is geïnspireerd op de I Ching (een oud taoïstisch wijsheidsboek) heeft mij enorm geholpen in het vinden van een veel dieper gevoel van ritme en aangeslotenheid in en op het leven. 

 

Het idee is simpel: de verschillende seizoenen zijn niet iets dat buiten ons bestaat, maar (de energie van) de seizoenen leven ook door ons heen. Vergelijk maar eens je gemiddelde gemoedstoestand van juni met die van december. Dat verschil is (bijna) niet voor te stellen. Door dit goed tot je door te laten dringen en je aan te sluiten op het ritme en de energie van de seizoenen, kan je leren meebewegen met het cyclische bestaan (in tegenstelling tot de lineaire cultuur die we hebben gecreëerd), waardoor het leven een stuk minder verzet kent. Ik kan het iedereen aanraden (en dat doe ik dus ook!).

 

De afgelopen jaren heb ik in verschillende verbanden deze filosofie bestudeerd en gedeeld. Op dit moment is er een groep met wie ik dit bestudeer en er is nog ruimte voor een andere groep.

 

Het is een reeks van tenminste 4 sessies (na 3 sessies kijk je of je door wilt) waar je er maximaal één van kan missen. Dit is zo omdat het even duurt om ‘in ritme’ te komen en het is van belang om als groep elkaar regelmatig te zien – dat verbindt en verdiept. Elke sessie zal ik een inleiding geven op de betreffende maand. Door elke sessie met elkaar terug te blikken op de vorige maand en vooruit te blikken op de komende maand vanuit de eigen persoonlijke ervaring, krijg je een dieper inzicht in de cyclische aard van het jaar, de seizoenen en je eigen leven en hoe deze zich met elkaar verhouden. Zo zal je, als het goed is, in de loop van de sessies steeds meer het gevoel krijgen aangesloten te raken op het ritme van de seizoenen (en daarmee ‘het leven’). In elk geval krijg je een dieper inzicht in de inherente 'eigenschappen' van de verschillende seizoenen en maanden en wat deze voor invloed op ons hebben.

 

Mocht je interesse hebben om mee te doen, laat het me in dat geval weten. Je kan ook altijd mailen als je vragen hebt of meer wilt weten: post@louisbijldevroe.com

 

Hieronder nog wat praktische zaken:

Je schrijft je in voor tenminste 4 sessies die beginnen zodra de groep rond is. Na 3 sessies bepaal je of je door wilt met nog een blok van 4 sessies.

De precieze data worden vastgesteld zodra de groep rond is. 

 

Locatie: Reeuwijk en/of Den Haag

Elke maand is er 1 sessie over de betreffende maand.

 

Sessies duren zo'n 4 uur en de groepsgrootte zal tussen de 5 en 9 personen zijn.

Kosten zijn 95 euro (incl BTW) per sessie voor particulieren, en excl BTW voor ZZP’ers.

Ik raad zeer aan het boek ‘leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt te kopen als naslagwerk en verdere verdieping.  

bottom of page